Eticheta doliului in social media

doliu social media

În secolul în care trăim social media este un aspect extrem de prezent în viețile noastre. V-ați pus vreodată întrebarea ce se întâmplă cu toate profilurile și informațiile din rețelele de socializare sau cu adresele de e-mail ale persoanelor după decesul acestora? Cum se poate închide un cont, dacă persoana în cauza a decedat?   Fiecare site de socializare are propriile politici referitoare la moarte și în cazurile speciale ale unui deces există posibilitatea ștergerii informațiilor din cauza inactivității sau la cererea unei persoane apropiate decedatului.

Gmail si Hotmail au o politică ce permite accesarea unui cont de e-mail a unei persoane decedate numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții impuse de aceștia și anume, în primă instanță, dovedirea decesului. Ceea ce este interesant este faptul că Yahoo Mail nu permite acest lucru datorită unei clauze ce apare în Termenii și Condițiile de utilizare. Această clauză spune că nu există drepturi de urmaș și clauza de non-transfer.

Politica Facebook referitoare la deces este de a transforma profilul persoanei decedate într-un memorial. Acesta acțiune se poate demara de către familie sau de către o persoană apropiată prin completarea unui formular special prin care se va face dovada morții.

Transformarea unui profil în memorial presupune următoarele aspecte:

  • Doar prietenii deja confirmați pot vizualiza profilul și pot căuta informații pe acesta
  • Informațiile de contact și de stare actuală sunt eliminate
  • Nimeni nu va mai avea acces niciodată la contul respectiv de utilizator

Această politică asigură securitatea contului, împiedicând pe oricine să se conecteze la el. Contul va fi vizibil în continuare, dar va putea fi administrat de un contact de moștenire ales în timpul vieții de către deținătorul contului sau, în cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, contul nu va fi administrat în mod activ de nicio persoană după ce va fi transformat într-un cont memorial

Este important de știut că orice persoană care deține un cont de Facebook poate alege ce se va întâmpla cu contul său în cazul trecerii în neființă.

O altă opțiune în ceea ce privește contul de Facebook al unei persoane decedate este eliminarea contului respectiv la cererea rudelor sau a prietenilor cu mențiunea că această acțiune este definitivă. Cu toate acestea, Facebook deține dreptul legal de a menține un cont de utilizator încă maxim 90 de zile după solicitarea de ștergere.

Dropox nu are nicio politică specială în ceea ce privește conturile persoanelor decedate și rămâne valabilă clauza conform căreia un cont inactiv poate fi șters după 90 de zile de la ultima autentificare.

Google a creat un manager de cont inactiv încă din anul 2013 și acesta permite utilizatorilor Google să inițieze un proces în care proprietatea și controlul conturilor inactive să poată fi transferate la un utilizator delegat. De asemenea, Google are o politică ce vine în ajutorul membrilor direcți ai familiei decedatului pentru a închide cu ușurință conturile acestuia, odată ce s-a făcut dovada trecerii lor în neființă. De asemenea, Google poate oferi conținutul contului unui utilizator decedat, în anumite circumstanțe speciale.

La început, politica Twitter oferea dreptul de închidere la cerere a conturilor unei persoane decedate și în egală măsură oferea arhivele de Tweet-uri publice ale utilizatorilor decedați familiilor acestora. Întreaga acțiune avea loc doar după crearea cadrului legal prin cererea oficială și prezentarea certificatului de deces către departamentul ce se ocupa cu aceste probleme din cadrul Twitter.În prezent însă, Twitter permite doar dezactivarea contului, în aceleași condiții stricte.

Wikipedia permite persoanelor ce au avut o contribuție majoră de-a lungul vieții la dezvoltarea site-ului să fie listate într-o pagină memorială centrală.

Youtube permite doar în anumite condiții accesul la contul unei persoane decedate, dar în general se folosește pentru youtube opțiunea creată de Google prin managerul de cont inactiv.

Instagram-ul are opțiunea de transformare într-un cont memorial, iar la cererea unei rude de gradul I se poate acționa către ștergerea contului persoanei decedate. Ambele acțiuni se vor realiza doar după validarea unei cereri realizate în acest sens și astfel se va securiza în primul rând contul persoanei respective. Pentru a transforma un cont într-un cont memorial este nevoie de dovada decesului și acesta se poate face printr-un link către anunțul mortuar sau către un articol de știri. Ștergerea unui cont se poate face doar la cererea unei rude de gradul I și aceasta va trebui să dovedească în primul rând ca este reprezentantul legal al persoanei decedate, urmând ca mai apoi să dovedească decesul persoanei în cauză.