Moartea este aceeași în toate culturile – trăim și murim, indiferent de sex, statut, vârstă sau anumite caracteristici de ordin pământesc. Ciclul vieții este același, dar modul în care se tratează acest concept este diferit.
În termeni thanatologici (știință ce se ocupă cu studierea fenomenului morții), există anumte tradiții ce sunt constante în diferite culturi: anunțarea decesului, îngrijirea decedatului, o posibilă ceremonie sau ritual și manifestarea unei forme de memorializare.
De la sicriile cu forme fanteziste până la dansul cu cadavre, acest material își dorește să ilustreze o prezentare generală a fenomenului morții și a percepției.
- „Dansul cu morții” din Madagascar.
Poporul malgaș deschide mormintele persoanelor decedate la câțiva ani și îi înfășoară în haine proaspete de înmormântare. Acest ritual, tradus ca „întoarcerea oaselor”, este menit să accelereze descompunerea și să ajute trecerea spiritului către viața de apoi. O dată la cinci sau șapte ani, familia se adună la cripta ancestrală, unde trupurile, înfășurate în pânză, sunt exhumate și stropite cu vin sau parfum. Pe măsură ce formația cântă la evenimentul plin de viață, membrii familiei dansează cu trupurile. Pentru unii, este o șansă de a transmite informații către familiile celor decedați și de a le cere binecuvântările, iar pentru alții, este momentul de a-și aminti și povesti despre persoanele răposate.
- Sicrie-fanteziste în Africa.
În Ghana, oamenii aspiră să fie îngropați în sicrie care reprezintă munca lor sau ceva ce au iubit în viață. Aceste așa-numitele „sicrie fanteziste” pot avea formă de Mercedes-Benz pentru un om de afaceri, un pește supradimensionat pentru un pescar, o Biblie pentru cineva care iubește să meargă la biserică, conform materialului fotografic realizat de Buzzfeed.
- Atenția oferită vestimentației pentru popoarele filipineze.
Poporul tinguian îmbracă defunctul în hainele cele mai fanteziste și îi așează corpul pe un scaun, punându-i adesea o țigară aprinsă între buze. În același timp, persoanele din Benguet leagă ochii morților înainte de a-i așeza pe scaunele de la intrarea casei. Populația din Cebuano îmbracă copiii care participă la înmormântări în roșu, pentru a diminua șansa că aceștia să observe fantome.
- Înmormântare pe ritmuri de jazz în New Orleans.
Combinând tradițiile vest-africane, franceze și afro-americane, înmormântările din New Orleans găsesc un echilibru unic între bucurie și durere, întrucât persoanele aflate în doliu sunt conduse pe ultimul drum de o fanfară. La început, trupa optează pentru o muzică cu acorduri triste, dar îndată ce corpul este îngropat, se trece la o notă optimistă.
- Parada colorată din India.
Sărbătorirea vieții decedatului poate lua mai multe forme, de exemplu, o tradiție din Varanasi, India, implică defilarea morților pe străzi, unde trupurile îmbrăcate în culori simbolice evidențiază virtuțile defunctului (roșu pentru puritate sau galben pentru cunoaștere). Într-un efort de a încuraja sufletele să ajungă la mântuire, încheind ciclul reîncarnării, corpurile sunt presărate cu apă din râul Gange și apoi incinerate în principalele locuri special amenajate acestui act.
Pentru mai multe curiozități, se poate consulta link-ul de mai jos, ce cuprinde cele mai fascinante 42 de tradiții ale procesului de înmormântare din diferite culturi.https://www.everplans.com/sites/default/files/styles/750wide/public/42-funeral-customs-from-around-the-world.jpg?itok=1PP7kotV
Fiecare popor sărbătorește viața și onorează moartea indivizilor în moduri deseori singulare culturii lor. De la înmormântare până la planificare juridică – poate fi copleșitor să te gândești la întregul proces. Echipa noastră este aici pentru a te ajuta ca orice detaliu să fie pus la punct, contactează-ne și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.