Ce este indicat să porți la o înmormântare

Cu ce ne îmbrăcăm la o înmormântare
Cu ce ne îmbrăcăm la o înmormântare

Este complet normal să existe o “criză” a hainelor înainte de participarea la înmormântare. Stilul conservator este întotdeauna o alegere potrivită, el trebuie să reflecte respectul acordat atât cadrului, cât și familiei.

În urma sutelor de evenimente organizate, am realizat ghidul de mai jos, care conține sfaturi cu privire la ținuta ideală. Acesta este dedicat exclusiv culturii occidentale contemporane deoarece alte culturi pot varia considerabil. Înainte de luarea unei decizii, sfătuim să se ia în considerare valorile și tradițiile familiei, regiunea și/sau religia defunctului.

 • Linii directoare generale
 • Stilul tradițional este întotdeauna o cale sigură, la fel și optarea pentru negru.
 • Îmbrăcămintea care nu conține piese negre este în general acceptată, câtă vreme nu conține țesături/culori vii și sclipitoare. Se poate consulta AICI gama de culori adecvate.
 • Cămășile/rochiile trebuie să acopere pielea până la gât, fără a avea gulere deschise sau decolteu.
 • Este necesar ca pantalonii/rochiile să aibă o lungime sub genunchi, fără a se lua în considerare pantalonii scurți sau fustele mini.
 • Imprimeurile cu natură, dungi sau elemente vizuale stridente nu-și au locul în garderoba funerară, la fel și siglele evidente.
 • Nu se recomandă papucii de gumă, șlapii sau pantofii sport.
 • Determinând serviciul la care se alege participarea (în interior/exterior și locația geografică) se va decide tipul corespunzător de îmbrăcăminte.
 • Ce este adecvat să porți la un serviciu funerar
 1. Îmbrăcăminte.

            Pentru a obține o ținută imaculată și respectuoasă se poate opta pentru un blazer sau un produs vestimentar ce acoperă ținuta, precum sacou/palton. Acestea echilibrează siluata și se pot completa cu o bluză de corp sau cămașă cu tonuri mai închise, pentru a oferi formalitate. Rochiile reprezintă o alegere bună dacă materialul (mătase sau catifea) scoate în evidență sobrietatea, au o dimensiune decentă (aproape de genunchi) și acoperă umerii.

De-a lungul timpului, eticheta funerară a evoluat, iar tradiția obișnuită de a purta cel mai bun costum negru sau rochie nu mai este o necesitate, dar este totuși o opțiune bună de luat în considerare. Culorile potrivite sunt cele cenușii (întunecate sau deschise), albastru, nuanțe pământii sau alb (pentru o cămașă asortată cu un sacou închis la culoare).  

În același timp, se recomandă evitarea materialelor șifonate, a unui stil neîngrijit și haotic. 

 • Încălțăminte.

            Tocurile sunt recomandate atât timp cât sunt confortabile și nu atrag atenția prin dimensiune sau culoare. Mocasinii sunt, de-asemenea, o alegere excelentă pentru a completa o ținută. Pantofii simpli și comozi sunt potriviți, mai ales dacă ți se atribuie anumite sarcini pe parcursul evenimentului și trebuie să fii mereu în mișcare. În general, se optează pentru regula “business”, modul în care te-ai prezenta la o primă întâlnire de afaceri reprezintă modul în care îți poți arăta respectul față de propria persoană și față de persoanele prezente la serviciul funerar. 

 • Accesorii și altele.

            Fiind un eveniment intim, parfumul are un rol esențial deoarece acesta se va transmite în încăpere, iar din acest motiv este necesară evitarea parfumurilor dulci sau florale. Machiajul natural, de preferabil rezistent la apă (waterproof) nu va atrage o atenție negativă, astfel încât se oferă o dovadă mai mare de respect față de cadru și nu de propria persoană. În acest context, accesoriile au rolul de a simboliza și de a fi practice/indispensabile, precum este o poșetă în culori neutre, un ceas clasic sau o brățară cu inițialele ființei dragi.

*Cel mai sigur este să aculți părerea familiei deoarece aceasta poate decide, de exemplu, că se dorește purtarea culorii roz deoarece era culoarea preferată a persoanei în cauză sau se dorește comemorarea prin anumite elemente vestimentare care au însemnătate personală.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor doresc să-și aducă omagiul decedatului și familiei îmbrăcându-se într-un mod care să comunice simpatie și doliu, astfel încât, dacă urmați ghidul nostru general de sfaturi și linii directoare, veți putea contura singuri ținutele ce pot fi deja pregătite sau exista în garderoba proprie.