Moștenirea digitală – ce lasi în urma ta după ce mori

mostenire digitala, mostenire bitcoin
mostenire criptomonede

Conceptul actual de moștenire digitală a luat naștere tocmai din activitatea intensă a oamenilor în mediul virtual. Ne expunem viața, facem investiții și astfel ajungem să lăsăm în urma noastră moșteniri digitale. Este ciclul firesc al oricărei vieți, doar că in zilele noastre depășește cu mult conceptul de moștenire clasică. Azi putem lăsa moștenire ceva ce nu există fizic, cum ar fi bitcoin-ul, și astfel ideea de moștenire digitală este în plină dezvoltare.

De-a lungul timpului, subiectul moștenirilor a fost mereu unul controversat. S-a pornit inițial de la ideea de bază conform căreia doar bărbații pot moșteni bunuri, femeile lipsind uneori complet din linia succesorală. Ulterior s-au folosit practici în urma cărora primul născut urma să moștenească întreaga avere a familiei, indiferent de sexul acestuia. În zilele noastre, moștenirile iau forme din ce în ce mai diferite: de la animale de companie ca moștenitori ai unor imperii, pănâ la atribuirea întregii moștenirii la întâmplare unor nume din cartea de telefon.

O moștenire aparte a fost lăsată de un american care credea în reîncarnarea lui și a familiei sale. El a lăsat întreaga avere servitorilor săi care aveau datoria de a pune în fiecare zi masa, în cazul în care stăpânii lor se vor întoarce la un moment dat. Aceștia au pregătit astfel masa timp de 59 de ani în așteptarea minunii, până când au terminat banii lăsați moștenire.

O altă moștenire neobișnuită este cea a unui bărbat care nu a lăsat niciun ban soției și fiicei lui pentru că el ura femeile. Astfel ultima lui dorință a fost ca toată averea sa să fie folosită la ridicarea unei biblioteci care să-i poarte numele, dar în care să nu intre niciodată o femeie. Mai mult decât atât, nicio carte scrisă de o femeie nu se va afla vreodată pe rafturile bibliotecii ce-i poartă numele și niciun obiect realizat de o femeie nu se va afla vreodată în interior.

            În zilele noastre, avem posibilitatea să lăsăm moștenire digitală până și contul nostru de Facebook unui moștenitor pe care îl alegem încă din timpul vieții și el are datoria de a se ocupa în cele mai mici detalii de conturile noastre de socializare.

Un subiect de interes din categoria moștenirilor digitaleeste ce se va întampla cu criptomodele unei persoane dacă aceasta decedează?

Tranzacțiile cu monede virtuale sunt din ce în ce mai utilizate de oameni și au devenit extrem de ușor de folosit chiar și de persoanele care nu au cunoștiințe prea multe în acest domeniu.

În cazul în care dețineți bitcoin de exemplu, veți avea nevoie de un plan pentru a vă putea transmite averea la sfârșitul vieții în siguranță celor pe care îi considerați moștenitorii dumneavostră de drept. În caz contrar, banii investiți în bitcoin s-ar putea pierde pentru totdeauna.

Până de curând răspunsurile la întrebarea „Ce se întâmplă cu bitcoin-ul meu după ce mor?” erau destul de vagi.  În mare parte, acesta devenea inaccesibil pentru totdeauna sau utilizarea lui de către alt membru al familiei presupunea anumite riscuri care duceau în final tot la pierderea investiției digitale.

Pentru ca moștenitorii dumneavoastră să vă poată accesa bitcoin-ul trebuie să le dați instrucțiuni despre cum pot face acest lucru încă din timpul vieții. Astfel există riscul ca ei sau altcineva care a dat peste aceste informații să le folosească pentru a vă fura banii dinainte de a muri.Din acest motiv, tot mai mulți oameni nu se gândesc momentan la acest aspect deoarece acestă problemă nu are o soluționare viabilă.

Cu toate acestea s-a creat de curând un serviciu de moștenire Bitcoin care permite transmiterea în siguranță către o persoană desemnată a monedei virtuale, reducându-se astfel riscul ca cineva să fure aceste fonduri chiar și înainte de moartea deținătorului de drept. Acest sistem se numește „Casa Covenant” și este unul din proiectele realizate de portofelul electronic  „Casa”, fiind ușor de utilizat în orice colț al lumii.

Casa Covenant este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimii ani pentru a evalua opțiunile și pentru a crea un protocol sigur de moștenire, astfel utilizatorii săi să poată realiza pași simplii în transmiterea moștenirilor virtuale și astfel să dobândească liniștea sufletească.

Proiectul în sine nu se asigură doar de primirea în siguranță a bitcoin-ului, ci și de faptul ca noii proprietari ai acestuia vor cunoaște pe deplin opțiunile lor de securitate și custodie și astfel averea virtuală se poate transmite în siguranță din generație în generație.

La acest proiect se lucrează în continuare pentru a putea asigura transmiterea în siguranță a investiției în bitcoin și se dorește protejarea tranzacțiilor pornind de la cele mai mici sume investite.

Din categoria moștenirilor aparte face parte și proiectul unui tânăr antreprenor român care a pus bazele unei platforme digitale revoluționare menite să păstreze o persoană activă online chiar și după moarte.  Scopul acestei platforme este acela de a duce mai departe amintiri, idei și sfaturi generațiilor viitoare. Platforma se bazează pe inteligența virtuală și astfel va crea un avatar pe baza informațiilor oferite online zi de zi în timpul vieții.

Practic acest avatar va deveni propriul nostru biograf și în funcție de timpul petrecut zilnic cu el, transmițându-i gândurile, ideile și obiceiurile noastre, acesta va deveni și mai inteligent în preluarea informațiilor referitoare la cum suntem noi ca oameni. Astfel ne va menține vii idealurile și ne va face să reflectăm zi de zi la propriile acțiuni știind ca acestea vor ajunge la urmașii noștrii.